Apartments ŠTIZ | Betina, Murter

 

Apartments ŠTIZ | Betina, Murter - Croatia

O BAKRU

Pozdravljamo vas u Bakru, jednom od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu s dugom i bogatom poviješću.

Područje Grada Bakra proteže se od Bakarskog zaljeva do Vrha Risnjaka i zauzima površinu od oko 12.560 ha, te obuhvaća 9 naselja: Bakar, Hreljin, Krasica, Kukuljanovo, Plosna, Ponikve, Praputnjak, Škrljevo i Zlobin.

Bakar, drevni grad i luka, mjesto je gdje se Sredozemno more najdublje uvuklo u europsko kopno, a smjestio se poput bisera u naručje dubokog zaljeva (dugog 4,5 km, širokog 600-700m, dubine do 40 m). Izgrađen je amfiteatralno na brežuljku, a njegova povijesna jezgra registrirana je kao spomenik kulture 1968. godine.

Područje Bakra bilo je naseljeno još u 3. i 2. tisućljeću prije Krista. Svoj trag tu je ostavilo i Rimsko Carstvo, potom hrvatske velikaške porodice Frankopani i Zrinski, a carica Marija Terezija dodijelila mu je status slobodnog kraljevskog grada 1779.g.
Vrlo važno je spomenuti i to da su predstavnici Grada Bakra supotpisnici poznatog Vinodolskog zakonika iz 1288.godine, u kojem se prvi puta spominje sadašnje ime grada.

Bogato povijesno naslijeđe ostavilo je iza sebe značajnu kulturnu baštinu koja se ogleda kroz bakarski Kaštel, hreljinsku gradinu, crkvu sv. Andrije u Bakru ( treću po veličini u Hrvatskoj, Rimsku i Tursku kuću, bakarske prezide i mnoge druge kulturno-povijesne znamenitosti i osobitosti).

Od brojnih osobitosti istaknuli bi Bakarsku vodicu i bakarski baškot. Na području Bakra uzgajala se loza Belina od koje se dobivao nadaleko poznati pjenušac „Bakarska vodica“. Prezidi su nastali većinom tijekom 18 st., a napušteni su 50-tih godina 20 st. Nedugo zatim proglašeni su etno zonom i upisani su u registar spomenika kulture (1972.g.).

Poznati bakarski baškot, tipičan je prepečeni ili svježi krušni proizvod u obliku koluta koji se nekada umjesto kruha nosio na duža ribolovna putovanja, a tradicionalno se umače u vino.

Posebna osobitost ovoga grada zasigurno su njegove uske uličice i trgovi koji će vam ispričati fascinantnu povijesnu priču satkanu prohujalim vjekovima. S pogledom na bakarsko more doplovit će vam u sjećanje mnoštvo naroda koji su u ovim stranama plovili i trgovali – Iliri, Kelti, Grci, Rimljani, Bizantinci, Mlečani i Hrvati koji su se tu i naselili u 7. stoljeću.

Ne oklijevajte, dođite u Grad Bakar i obiđite sva naša mjesta, otkrijte njegovu bogatu prošlost i baštinu te time oplemenite i sebe za budućnost. Nadamo se da će vam boravak u našem gradu biti ugodan te da će vas snagom svoje slavne prošlosti namamiti da ga možda i opet posjetite…

BICIKLISTIČKE STAZE

Ukoliko poželite istražiti šire područje Grada Bakra i njegove prirodne ljepote, predlažemo da to učinite biciklom. Čak 9 obilježenih staza, s više od 160 kilometara, koje se provlače stoljetnim šumama, travnatim livadama i padinama prošaranim niskim raslinjem, ispričat će vam svaka svoju priču. Istina, zbog nešto veće visinske razlike te su staze malo zahtjevnije, ali su zato uzbudljivije i nezaboravne.

Biciklistička transvezala Riječkog prstena
Od Sv. Kuzma transverzala se nastavlja asfaltom prema Škrljevu i nadalje prema Krasici. U centru Krasice skrenete desno prema trafostanici i makadamom uz autocestu vozite ispod Praputnjaka do Meje i Hreljina. Za posljednja 2 km transverzale trebat će nešto više snage da se svlada uspon od 10%. Nakon toga slijedi spust do kraja i zasluženi predah uz Hreljinsku Gradinu.

Škrljevo-Meja | dužina: 13,5 km
Od Škrljeva krenite u smjeru naselja Plosna i Ponikve. Nakon 1 km prelazite na makadam i lagano se uspinjete serpentinama prema Matušajni uživajući u pogledu na kvarnerske otoke. Prelazite prometnicu Oštrovica – Meja i spuštate se makadamom do Kvaternikovih dvora. Slijedi zahtjevnija vožnja šumskom stazom prema Meji.

Do Bakra | dužina: 4,5 km
Ako vam se uspon prema Gradini čini pretežak, onda preporučamo da se od Meje spustite do centra Bakra uz obavezno zaustavljanje pored Bakarskih prezida i kušanje bakarskih baškota na ulazu u Bakar.

PLANINARENJE

Područje Grada Bakra isprepleteno je brojnim planinarskim stazama raznih težina, među kojima će svatko pronaći onu koja mu najviše odgovara. Zahvaljujući odličnom položaju našeg područja, sa gotovo svake staze pruža se predivan pogled na čitavi Kvarner. Jedna od najljepših staza zasigurno je ona koja vodi na sam vrh Risnjaka, na 1528 m, koji se nalazi na području Grada Bakra i predstavlja njegovu najvišu točku.

STRELJANA

Gađanje letećih meta (glinenih golubova) organizirano se provodi od početka prošlog stoljeća. Pronalaskom modernih letećih meta razvile su se i streljačke discipline TRAP, PARNI TRAP i SKEET, koje su olimpijski sportovi.
Pojedini lovci lovačkih društava s područja Rijeke, Crikvenice i Opatije, koji gađaju leteće mete, odlučili su da u Kukuljanovu pored postojećeg starog strelišta izgraditi novo strelište s 15 katapulta i svim pratećim sadržajima koje će zadovoljiti sva pravila Hrvatskog streljačkog saveza i ISSF(međunarodne streljačke federacije). Strelište je izgrađeno iznad Kukuljanova na brdu koje se zove Vojsko, a svečano je otvoreno 1997. godine. Poželite li se okušati u nekoj od vještina gađanja letećih meta, streljana Vojsko pravo je mjesto za Vas.

ŠETNICA

Šetnica „Put Gradine“ dugačka je oko 1.600 m, lagana je do srednje teška, a potrebno je 20 minuta laganog hoda da se stigne do cilja. Početak šetnice smješten je na nadmorskoj visini od cca 300 m, završetak šetnice unutar ostataka Hreljinske gradine na cca 310 m, dok je najniža točka šetnice na visini od cca 272 m.
Šetnica vodi do Hreljinske gradine koja danas predstavlja ruševne ostatke srednjovjekovnog grada Hreljina smještenog na najzapadnijem dijelu Vinodola, a koja se ponosito uzdiže na visokoj strmoj litici iznad Bakarca. U srednjem vijeku stari grad Hreljin bio je istaknuto stambeno, trgovačko, obrambeno i upravno središte. Do danas, od vidljivih ostataka, osim ostataka gradskih bedema i raznih drugih objekata, sačuvala su se dva crkvena objekta: zvonik Crkve sv. Jurja sa razvalinama crkve i crkva Blažene Djevice Marije (Majke Božje Snježne).
Na putu do Gradine možete uživati u prekrasnoj prirodi i pogledu na Bakarski zaljev. Nakon 15 minuta hoda naići ćete na tri stara spremišta za vodu takozvane „Kalce“ ili „Lokve“. Jedno od njih promjera 10 m služilo je za napajanje stoke dok su druga dva, dublja ali manjeg promjera, služila isključivo za potrebe ljudi.
Na samom cilju vidjeti ćete ruševne ostatke starog Grada Hreljina s kojeg se pruža nezaboravan pogled na čitavi Kvarner.

TENIS

Ukoliko poželite pobjeći od gradske vreve i buke te provesti vrijeme u prirodi, nudimo Vam mogućnost rekreacije na teniskom terenu i zabavu uz mali nogomet na Krasici. Ako niste sportski tip, možete prošetati prekrasnom prirodom, sjesti na terasu caffe bara, opustiti se i uživati u prekrasnom pogledu na Kvarner.

PLAŽA

Plaža Melić prelijepa je šljunčana plaža koja se nalazi u bakarskom zaljevu podno bakarskih prezida na području Praputnjaka.

Ova šljunčana plaža idealna je za obitelji s djecom i parove, zbog plitkog ulaza u more i zelenila. Zbog mirnoće ovu plažu preferiraju i osobe starije životne dobi, a opremljena je tušem.

 

Nacionalni park Risnjak
Svakako, prilikom obilaska područja Bakra nikako nemojte propustiti posjet Nacionalnom parku Risnjak, koji se djelomično nalazi na području Grada Bakra. Područje nacionalnog parka obuhvaća 6350 ha, a sastoji se od planinskih masiva Risnjaka i Snježnika, koji predstavljaju prirodnu vezu između Alpi i Dinarida. Park je i hidrogeomorfološki spomenik prirode jer se na njegovom području nalazi izvor rijeke Kupe. Područje Parka iznimno je bogato raznim vrstama flore, a ujedno je i stanište sve tri velike europske zvijeri – medvjeda, vuka i risa. Senzacionalna ljepota šuma Risnjaka, njegovih stijena i dubokih provalija oduševit će vas u svako doba godine. I vidici Risnjaka nezaboravno su iskustvo jer se  pogled pruža na cijelo područje razvedene obale sjevernog Jadrana. Slika je to koja će vas oduševiti i trajno se urezati u sjećanje – ne propustite.

 

PREDNOST: Obzirom na izuzetno dobar geografski položaj i cestovnu povezanost gosti u istom danu mogu plivati u čistom plavom moru i udahnuti svježi planinski zrak uz jezero Bajer u Fužinama. U jednom danu mogu također posjetiti nacionalne parkove Risnjak ili Plitvice, obližnje otoke Krk, Cres, Lošinj ili Rab, Istru, najpoznatiju turističku destinaciju Hrvatske, glavni grad Zagreb, Sloveniju, sjevernu Italiju itd.

 

 

 

 

 

 

__

 

 

 

RESTAURANT VALLIS & APARTMENTS BAKAR

Address: Primorje 128/127, Bakar

Ph: +385 95 8191 027

E-mail: vallis.bakar@gmail.com